Έτοιμο το πρώτο «φύλλο οδηγιών» για τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης! Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις

Έτοιμο το πρώτο «φύλλο οδηγιών» για τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης! Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις 1

Έτοιμο το πρώτο «φύλλο οδηγιών» για τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης!

Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Έτοιμο είναι το πρώτο «φύλλο οδηγιών» (spc) που αναφέρει τις ενδείξεις και τους περιορισμούς που θα διέπουν την χορήγηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης τα σκευάσματα που θα χορηγούνται στους ασθενείς αφορούν: την πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων που προκαλούνται από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, το νευροπαθητικό και καρκινικό πόνο που επιμένει πάνω από τρεις μήνες και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Βάση των συστάσεων του ΕΟΦ, τα προϊόντα κάνναβης ενδείκνυνται επίσης για τη σπαστικότητα και τον πόνο σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το υπόδειγμα αυτό (Core SPC ή «Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης) έχει την ίδια δομή με αυτό των φαρμάκων και αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Την περιεκτικότητα σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) του είδους Cannabis sativa L.
  • Τις φαρμακολογικές ιδιότητες: «Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία και δρα στους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (CB1, CB2), καθώς και σε ορισμένους άλλους υποδοχείς».

Πάντως ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι η συνταγογράφηση αυτών των προϊόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκλείονται οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, είτε λόγω μη αποτελεσματικότητας είτε λόγω αντένδειξης στον εκάστοτε ασθενή.

Παράλληλα για λόγους ασφαλείας, συνιστάται η χρήση της ελάχιστης αποτελεσματικής δόσης και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η χορήγηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αντενδείκνυται σε παιδιά και έφηβους και ότι η χορήγηση σε ηλικιωμένους ασθενείς πρέπει να γίνεται με προσοχή. Προσοχή χρειάζεται επίσης και στους ασθενείς με ηπατική – νεφρική ανεπάρκεια, επιληψία, ψύχωση, σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας ή/και συναισθηματικές διαταραχές καθώς και σε ασθενείς με θετικό οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης ή με ιστορικό εξάρτησης από ουσίες.

Για όσο διάστημα τα λαμβάνουν οι ασθενείς, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ ενώ δεν πρέπει να γίνεται αυτών των προϊόντων από γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, όπως και από γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.

Μάλιστα, ο ΕΟΦ συνιστά να λαμβάνονται μέτρα αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 3 μήνες μετά τη διακοπή της.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το pdf (Core SPC ή «Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης)

ΠΗΓΗ


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η θεραπευτικη-κανναβη.com.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς ότιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο γιά ενημερωτικούς λόγους.

FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) DISCLOSURE These statements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat or cure any disease. Always check with your physician before starting a new dietary supplement program. * Cannabidiol (CBD) is a natural constituent of hemp oil.

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: