Πώς Λειτουργεί η Κανναβιδιόλη (CBD)

Πώς λειτουργεί η Κανναβιδιόλη (CBD) ;

how-does-cbd-work-with-the-brain-300x185Στη Θεραπευτική Κάνναβη, αναρωτιόμαστε συχνά, «πώς λειτουργεί η Κανναβιδιόλη (CBD);»

Δεν είναι καμία έκπληξη ότι λειτουργεί —απλά εξετάστε μερικές από τις έρευνες. Αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξέρουν το «πώς;» και ο πραγματικός λόγος να σας εκπλήξει.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς λειτουργεί πραγματικά η Κανναβιδιόλη σε συνεργασία με το σώμα σας και όχι ενάντια σε αυτό (όπως γίνεται με μερικά συνθετικά φάρμακα).

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρετε τα βασικά γι’αυτό που η Κανναβιδιόλη (CBD) είναι. Αυτό καλύπτεται στο άρθρο “Τι είναι η Κανναβιδιόλη (CBD)”, αλλά ως φρεσκάρισμα θα αναφέρουμε τι είναι ένα κανναβινοειδές (cannabinoid) …

Καλό θα ήταν να τα πάρετε με τη σειρά, γιά να μη χρειαστεί να επιστρέψετε σε κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχατε διαβάσει, ειδικά αν είστε νέοι στην φυτο-κανναβινοειδή θεραπευτική.

Αν βιάζεστε μπορείτε να πάτε κατευθείαν πατώντας πάνω εκεί που σας ενδιαφέρει.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

I. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ (Cannabinoid) ;

II. ΟΙ ΕΝΔΟ-ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ( Endocannabinoid Receptors) ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ( Endocannabinoid System)

III. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (Cannabinoids)  ΣΤΟ ΣΩΜΑ ;

IV. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ

V. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ (CBD)

VI. ΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ (CBD)

VII. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


I. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ (Cannabinoid) ;

Με απλά λόγια, τα κανναβινοειδή (cannabinoids) είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά της κάνναβης. Υπάρχουν δεκάδες ενώσεων συμπεριλαμβανομένης της Κανναβιδιόλης [Cannabidiol (CBD)], της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της Καναβιγερόλης (CBG), της Κανναβιχρωμίνης (CBN), του Τετραϋδροκανναβινολικού Οξέος (THCA) και ενός πλήθους άλλων κανναβινοειδών (cannabinoids).

cannaboind-wheel_web_large

Όλα μαζί είναι υπεύθυνα για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της ιατρικής μαριχουάνας και τα προϊόντα βασισμένα στη βιομηχανική κάνναβη.

Τεχνικά, η Κανναβιδιόλη (CBD) και οι αδερφές ενώσεις κανναβινοειδών (cannabinoids) είναι ταξινομημένα ως φυτοκανναβινοειδή (phytocannabinoids), που σημαίνει ότι προέρχονται από φυτά. Αλλά υπάρχουν επίσης διάφοροι άλλοι τύποι κανναβινοειδών (cannabinoids) γιά τους οποίους πρέπει επίσης να γνωρίζετε.

Παραδείγματος χάριν, τα κανναβινοειδή (cannabinoids) που παράγονται μέσα στο ενδοκανναβινοειδές (endocannabinoid) σύστημα του σώματος είναι γνωστά ως ενδοκανναβινοειδή (endocannabinoids) (όπως το arachidonoylethanolamine, το virodhamine, και πολλά άλλα). Υπάρχουν επίσης κανναβινοειδή (cannabinoids) που κατασκευάζονται μέσω χημικών αντιδράσεων στα εργαστήρια, γνωστά ως συνθετικά κανναβινοειδή ( synthetic cannabinoids).

Όπως θα δείτε αργότερα, κάθε τύπος κανναβινοειδούς (cannabinoid) αλληλεπιδρά με το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι ένα κανναβινοειδές (cannabinoid), πώς λειτουργεί η Κανναβιδιόλη (CBD) σε σχέση με το σώμα σας;

II. ΟΙ ΕΝΔΟ-ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ( Endocannabinoid Receptors) ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ( Endocannabinoid System)

Εδώ είναι το άλλο μισό της εξίσωσης. Βλέπετε, το σώμα μας έχει πραγματικά περιοχές ειδικά κατασκευασμένες γιά τα κανναβινοειδή (cannabinoids) — αποκαλούνται περιοχές υποδοχής κανναβινοειδών (cannabinoid receptor sites).

Αυτές οι περιοχές αποτελούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις πολυάριθμες φυσιολογικές και διανοητικές διαδικασίες που εμφανίζονται φυσιολογικά μέσα στο σώμα, όπως η όρεξη, η αίσθηση του πόνου, η διάθεση, η μνήμη, και άλλα.

Όπως αναφέραμε πιό πάνω, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα περιλαμβάνει διάφορους εξειδικευμένους υποδοχείς κυττάρων στον εγκέφαλο και στα διάφορα άλλα όργανα σε όλο το σώμα.

Αυτοί οι υποδοχείς περιέρχονται σε δύο τύπους: CB1 και CB2. Οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται κυρίως στον εγκέφαλο (αλλά και στο συκώτι, τα νεφρά, και τους πνεύμονες), ενώ οι υποδοχείς CB2 βρίσκονται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εδώ είναι το αστείο της υπόθεσης — οι κανναβινοειδείς ουσίες κυριολεκτικά κουμπώνουν με αυτούς τους υποδοχείς προκειμένου να συντονίσουν διάφορες λειτουργίες σε ολόκληρο το σώμα.

Πώς Λειτουργεί η Κανναβιδιόλη (CBD) 1

 

(αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι αμέσως, τότε πατήστε το πρώτο κουμπί κάτω δεξιά που λέει cc ή υπότιτλοι, αφού αρχίσει το βίντεο)

III. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (Cannabinoids)  ΣΤΟ ΣΩΜΑ ;

Όπως αναφέραμε ανωτέρω, υπάρχουν διάφοροι τύποι κανναβινοειδών ( cannabinoids). Ακόμη και μέσα στα φυτοκανναβινοειδή (phytocannabinoids), υπάρχουν τόσες ποικιλίες ενώσεων και τα αποτελεσμάτα τους, γιά τα οποία ακόμα μαθαίνουμε.

Μερικά από αυτά τα κανναβινοειδή (cannabinoids) αλληλεπιδρούν έντονα με έναν ή και τους δύο δέκτες CB, προκαλώντας τα διάφορα αποτελέσματα, από τη ρύθμιση της διάθεσης και τη βοήθεια στο να συγκεντρωθούμε, στην πρόκληση αποτελέσματος πλήρους ευφορίας και το αίσθημα του “φτιαξίματος” [όπως η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)]. Άλλα κανναβινοειδή (cannabinoids), όπως η Κανναβιδιόλη (CBD), έχουν λιγότερο άμεσα αποτελέσματα στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system) (λάβετε αυτό υπόψη καθώς θα διαβάζετε το επόμενο τμήμα).

Ανακεφαλαίωση: Τα Κανναβινοειδή (Cannabinoids) αντιπροσωπεύουν μια ευρεία κατηγορία χημικών ενώσεων που μπορούν να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ότι όλα ενεργούν στους υποδοχείς κανναβινοειδών (cannabinoid receptors) του σώματος, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

IV. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ

Το ενδοκανναβιδοειδές σύστημα (endocannabinoid system) λειτουργεί κυρίως με τα κανναβινοειδή (cannabinoids) του σώματός μας, τα οποία παράγονται εσωτερικά. Παραδείγματος χάριν, το arachidonoylethanolamine (AEA) παράγεται μέσα στο σώμα και θεωρείται ότι ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών διατροφής και ύπνου και της ανακούφισης του πόνου.

Εντούτοις, όταν λαμβάνονται εξωτερικά τα κανναβινοειδή, είναι δύσκολο να διακρίνουμε μεταξύ των κλινικά επιθυμητών αποτελεσμάτων και των θεραπευτικά ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων των διάφορων φυτοκανναβινοειδών. Αυτό είναι επειδή οι κανναβινοειδείς υποδοχείς στέλνουν ποικίλα σήματα που διασυνδέονται συχνά για να συντονίσουν τις λειτουργίες του σώματος, έτσι είναι δύσκολο τους ξεχωρίσουμε.

Παραδείγματος χάριν, οι υποδοχείς CB1 στέλνουν τα σήματα που ρυθμίζουν ταυτόχρονα τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ τα κανναβινοειδή που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς CB2 μπορούν συγχρόνως να έχουν επιπτώσεις στη γαστροεντερική φλεγμονώδη απόκριση και την ευαισθησία του νευρικού περιφερικού συστήματος.

Βλέπετε γιατί τα εξωτερικά κανναβινοειδή (cannabinoids) (όπως η Κανναβιδιόλη/CBD) μπορούν να είναι λίγο πιό περίπλοκα;

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι παίρνουν συχνά τα πολυάριθμα διαφορετικά κανναβινοειδή (cannabinoids) μαζί (παραδείγματος χάριν, χρησιμοποιώντας την ιατρική μαριχουάνα), είναι δύσκολο να αποδοθούν τα ακριβή αποτελέσματα στα συγκεκριμένα κανναβινοειδή (cannabinoids). Αυτός είναι επειδή η μη επεξεργασμένη κάνναβη περιλαμβάνει περισσότερους από 60 διαφορετικούς τύπους κανναβινοειδών(cannabinoids), συμπεριλαμβανομένων της Κανναβιδιόλης (CBD) και της Τετραύδροκανναβινόλης (THC).

Επιπλέον, μερικά κανναβινοειδή (cannabinoids) αλληλεπιδρούν συνεργιστικά, παράγοντας μοναδικά αποτελέσματα τα οποία δεν υπάρχουν, όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους. Παραδείγματος χάριν, η Κανναβιδιόλη (CBD) εμποδίζει τα ψυχοτροπικά αποτελέσματα της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), όταν λαμβάνονται από κοινού τα δύο. Εντούτοις, η κανναβιδιόλη (CBD) κάνει αυτό (και παράγει πολλά άλλα αποτελέσματα) χωρίς άμεσα να αλληλεπιδράσει με τους κανναβινοειδείς υποδοχείς (cannabinoid receptors). Στην αρχή, οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι εκεί υπήρχε ένας τρίτος τύπος υποδοχέα CB αποκλειστικά γιά την Κανναβιδιόλη (Cannabidiol), αλλά η αλήθεια ήταν πολύ πιό ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική.

V. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ (CBD)

Μόλις αναφέραμε ότι η Κανναβιδιόλη (CBD) είναι αρκετά μοναδική σε σχέση με τα άλλα κανναβινοειδή (cannabinoids) , επειδή δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά άμεσα ούτε με τους υποδοχείς CB1 ούτε με τους υποδοχείς CB2 . Έτσι τι κάνει εάν δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τους υποδοχείς μας;

Εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον…

Η Κανναβιδιόλη (Cannabidiol) έχει μια ιδιαίτερα χαμηλή δυνατότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς CB1 και CB2, αντίθετα ενεργεί ως ανταγωνιστής των αγωνιστών των υποδοχέων. Αυτό είναι συνταρακτικό.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η κανναβιδιόλη (CBD) κρατάει τους υποδοχείς στη βέλτιστη ικανότητα και βοηθά τη λειτουργία όλων των άλλων κανναβινοειδών (cannabinoids), συμπεριλαμβανομένων των ενδοκανναβινοειδών (endocannabinoids) του σώματος.

Με παρακολουθείτε; Εάν θέλετε να ξέρετε περισσότερα για τα αποτελέσματα, διαβάστε πιο κάτω, αλλά εάν σας κουράσανε οι επιστημονικές λέξεις, ίσως να θελήσετε να περάσετε κατευθείαν στο συμπέρασμα, πιο κάτω…

VI. ΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ (CBD)

Τώρα για να καταλάβουμε τη λειτουργία της Κανναβιδιόλης (CBD) μέσα στο σώμα, πρέπει να εξετάσουμε πώς οι υποδοχείς CB1 και CB2 αλληλεπιδρούν με άλλες χημικές ενώσεις. Αλλά πρώτα θα πρέπει να ξέρετε αυτούς τους τρεις όρους…

  • Αγωνιστές – χημικές ουσίες που προσκολούνται σε έναν υποδοχέα και τον ενεργοποιούν για να παραγάγουν μια βιολογική δράση.

  • Αντίστροφοι αγωνιστές – χημικές ουσίες που προσκολούνται στον ίδιο δέκτη με τους αγωνιστές αλλά παράγουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

  • Ανταγωνιστές – το πλήρες αντίθετο των αγωνιστών δεδομένου ότι εμποδίζουν ή υγραίνουν τις λειτουργίες ενός υποδοχέα.

Οι έμμεσες αλληλεπιδράσεις της κανναβιδιόλης (CBD) με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system) έχουν πολλά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία εξέπληξαν τους επιστήμονες και ερευνώνται ακόμα. Μερικές από τις λειτουργίες της κανναβιδιόλης (CBD) περιλαμβάνουν:

  • Αποτελεσματικά αυξάνει την πυκνότητα του υποδοχέα CB1, ενισχύοντας τα αποτελέσματα όλων των κανναβινοειδών που προσκολούνται στους υποδοχείς CB1.

  • Ενεργεί ως 5-HT1a αγωνιστής υποδοχέας στον εγκέφαλο, μια ιδιότητα που είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αρμόδια για την αντικαταθλιπτική δράση ,την αγχολυτική δράση και τα νευροπροστατευτικά (neuroprotective) αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD). Αυτό σημαίνει ότι η Κανναβιδιόλη (CBD) έχει τα ίδια αποτελέσματα με μερικά ισχυρά αναλγητικά, αλλά χωρίς τις παρενέργειες τους.

  • Ενεργεί ως αντίστροφος αγωνιστής των υποδοχέων CB2, μειώνοντας αποτελεσματικά τα αποτελέσματα των κανναβινοειδών (cannabinoids) που καθιστούν τους υποδοχείς CB2 λιγότερο αποκριτικούς.

  • Ενεργεί ως ανταγωνιστής για τον υποθετικό υποδοχέα GPR55, ένα στοιχείο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (endocannabinoid system) που ερευνάται ακόμα. (Προτείνεται ότι ο GPR55 μπορεί να είναι ένας τρίτος τύπος υποδοχέα κανναβινοειδών.)

  • Διάφορα φαρμακολογικά αποτελέσματα όπως η διαμόρφωση της λειτουργίας του δέλτα οπιοειδή υποδοχέα, η βοήθεια με τον πόνο, και ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων.

Μεταξύ των ανωτέρω λειτουργιών, τα περισσότερα από τα παρατηρηθέντα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD) εξηγούνται ιατρικά και φαρμακολογικά. Εντούτοις, οι επιστήμονες είναι ακόμα ασαφείς για το πώς εμφανίζονται πραγματικά μερικά από τα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (Cannabidiol). Η πιό πιθανή εξήγηση είναι μέσω του υποθετικού δέκτη GPR55, ή μέσω των εμμεσότερων και συνεργιστικών αποτελεσμάτων που αναμένουν ακόμα την ανακάλυψη.

VII. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αντίθετα με το πώς λειτουργούν τα περισσότερα κανναβινοειδή (cannabinoids), η Κανναβιδιόλη (CBD) αλληλεπιδρά πολύ απαλά με τους κανναβινοειδείς υποδοχείς (cannabinoid receptors) και αντ’ αυτού είτε βοηθά άλλα κανναβινοειδή (cannabinoids) να απορροφηθούν καλύτερα είτε σταματά τα αποτελέσματα οποιουδήποτε κάνει τους υποδοχείς να λειτουργήσουν λιγότερο αποτελεσματικά.

Η έμμεση φύση των αποτελεσμάτων της κανναβιδιόλης (CBD) έχει καταστήσει δύσκολο για τους επιστήμονες μέχρι σήμερα να εντοπίσουν τα ακριβή αποτελέσματά της, αλλά πολλά θετικά αποτελέσματα αυτού του ασυνήθιστου φυτοκανναβινοειδούς (phytocannabinoid) μελετώνται ακόμα, με τις νέες ανακαλύψεις να αποκαλύπτονται στα ιατρικά περιοδικά κάθε λίγους μήνες.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system) είναι στενά συνδεδεμένο με το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου ότι η κανναβιδιόλη (CBD) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει κάθε λειτουργία των κανναβινοειδών υποδοχέων μας, μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει εκτεταμένα θετικά αποτελέσματα και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει πολυάριθμες νευρολογικές ή αυτοάνοσες ασθένειες.

Πηγή: http://healthyhempoil.com/cannabidiol/

Απόδοση: Θεραπευτική Κάνναβη


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

1) “Ο Οργανισμός μας έχει τα Δικά του Κανναβινοειδή. Πώς να Βελτιώσετε τα Επίπεδά του με Φυσικούς Τρόπους”, γιατρός Αλέξανδρος Λουπασάκης

2) “Τα Κανναβινοειδή: o Απόλυτος Οδηγός γιά την Ιατρική Κάνναβη”

3) How CBD Works, by Project CBD

//


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η θεραπευτικη-κανναβη.com.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς ότιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο γιά ενημερωτικούς λόγους.

FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) DISCLOSURE These statements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat or cure any disease. Always check with your physician before starting a new dietary supplement program. * Cannabidiol (CBD) is a natural constituent of hemp oil.

Μοιράστε τη γνώση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: