Sativex – Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωση για κανναβινοειδές φάρμακο

ΟΠΠΥ.εγκριση κανναβινοειδους φαρμακου thc

Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωση για το κανναβινοειδές φάρμακο Sativex

Σταθμό για την περιπέτεια της εν Ελλάδι συνταγογράφησης κανναβινοειδών φαρμάκων αποτελεί η προ ημερών έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του φαρμάκου Sativex για χορήγηση σε ασθενή που αντιμετωπίζει προβλήματα πόνου. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο του είδους που εγκρίνεται η αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση συνταγών και για άλλους ασθενείς, αλλά και για άλλα κανναβινοειδή φάρμακα.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη, από το You May Say…], 26 Ιουλίου 2021

Η σχετική αίτηση έγινε από την αναισθησιολόγο Χρυσούλα Καραναστάση η οποία και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς (ΙΦΕΤ, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ) ώστε να ενεργοποιηθεί στην πράξη η διαδικασία που φαίνεται να ισχύει στη χώρα μας για την προμήθεια του εν λόγω φαρμάκου. Η κ. Καραναστάση ανήκει στους λίγους Έλληνες γιατρούς που έχουν ειδική ενασχόληση με θέματα που αφορούν στην ένταξη των κανναβινοειδών φαρμάκων στην κλινική πρακτική. Η ιατρός είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της επιστημονικής εταιρείας που υπήρξε πρωτοπόρος στη χώρα μας σχετικά με την εκπαίδευση στη φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης, και επιστημονική συν-επιμελήτρια εκτός των άλλων του βιβλίου «Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης».

Το φάρμακο θα πρέπει τώρα να παραγγελθεί από τις κρατικές υπηρεσίες και ο ασθενής να αναμένει την εισαγωγή του ώστε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει. Να σημειωθεί ότι ως καρκινοπαθής, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, δικαιούται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική του αγωγή για όλα τα σχετικά με τη νόσο του φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων όσων χορηγούνται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου εφόσον τούτος είναι απότοκος της νεοπλασματικής νόσου.

Ακολουθούν εικόνες από τα σχετικά έγγραφα:

εγκριση φαρμακου κανναβης απο εοπυυ thc

Sativex - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωση για κανναβινοειδές φάρμακο 1

γιατρος κανναβης συνταγογραφει

 

Το ιστορικό του Sativex στην Ελλάδα / Αναμένοντας ένα φάρμακο (τουλάχιστον) από τον Ιούνιο του 2018

Η πρώτη έγκριση του Sativex πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2018. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς αναρτήθηκε στη Διαύγεια η «Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ναρκωτικών Φαρμάκων (SATIVEX)», η οποία δείχνει να ήταν η πρώτη για τη χώρα μας σχετική απόφαση έγκρισης για φάρμακο σχετιζόμενο με την κάνναβη.

To Sativex που έχει μια αναλογία 50% Κανναβιδιόλης-CBD και 50% Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, εισήχθη στην αγορά από την εταιρεία GW Pharmaceuticals και έχει μορφή σπρέι. Στην Αγγλία εγκρίθηκε το 2010 ως φάρμακο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τον Νευροπαθητικό Πόνο και τη Σπαστικότητα.

 

εκριση sativex ΕΟΠΥΥ

Εικόνα από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια

Το 2011 η GW Pharmaceuticals αποφάσισε τη συνεργασία της με την Bayer για την παραγωγή του Sativex και έκτοτε η παραγωγή κάνναβης στην Αγγλία αγγίζει τους 95 τόνους ανά έτος, αναδεικνύοντας μάλιστα τη χώρα αυτή στη μεγαλύτερη παραγωγό κάνναβης παγκοσμίως -αν και στη χώρα η χρήση του φυτού παρέμενε εκτός νόμου.

Προβλήματα με την υψηλή τιμή του φαρμάκου έχουν αναφερθεί αρκετές φορές όπως το 2014 στην Αγγλία και το 2013 στη Γερμανία.

τεχνικες προδιαγραφες sativex

Η τεχνική προδιαγραφή του προϊόντος σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στη Διαύγεια έγγραφα.

Νοέμβριος 2020: «Διαθέσιμο το πρώτο φάρμακο κάνναβης στην Ελλάδα (για όσους μπορούν να καταβάλουν 553€ + ΦΠΑ)»

Όπως γράφαμε τον Νοέμβριο του 2020 «δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να χαρεί καθώς το πρώτο σκεύασμα με κάνναβη διατίθεται πλέον νόμιμα στη χώρα μας ή να απορεί καθώς κοστίζει 533,54 ευρώ + ΦΠΑ τα οποία οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους μιας και το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ταμεία».

Ένα από τα παράδοξα που συνόδευσαν την τότε «κυκλοφορία» του φαρμάκου ήταν ότι -σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών- αυτό όφειλε να χορηγηθεί μόνο για την “σπαστικότητα λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης”, ενώ το Sativex ενδείκνυται και για σειρά ακόμη ασθενειών και συμπτωμάτων όπως ο χρόνιος πόνος και ήταν αρκετοί οι ασθενείς που θα μπορούσαν δυνητικά να ωφεληθούν.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα Sativex ανήκαν πιθανότατα στην παρτίδα που παρέμενε αδιάθετη στις αποθήκες μετά την παραγγελία του 2018. Και, όπως φάνηκε, μετά τις καταγγελίες του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού ότι θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2020 χωρίς να φτάσουν ποτέ στους ασθενείς, οι υπηρεσίες έσπευσαν να τα αξιοποιήσουν.

Καθώς όμως αποδείχτηκε τελικά, στο Υπουργείο είπαν «να γίνει η δουλειά όπως-όπως» αφού τα σχετικά έγγραφα δεν ανέφεραν καν εάν η χορήγηση θα γίνεται ανά φιαλίδιο ή ανά συσκευασία (με τρία φιαλίδια ανά κουτί), γεγονός που δημιουργούσε δυσχέρεια στη διαδικασία συνταγογράφησης, εάν δεν την έκανε αδύνατη.

Τέλος, στη λίστα με τα εύλογα ερωτήματα προστέθηκε τότε και το ποιος (ευκατάστατος οικονομικά ασθενής) θα ξεκινούσε θεραπεία με ένα φάρμακο που δεν γνώριζε εάν θα το ξαναβρεί ποτέ στη χώρα μας -μιας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν παρέχουν την παραμικρή ενημέρωση για το εάν σκοπεύουν να παραγγείλουν το φάρμακο αυτό ξανά και σε ποια ποσότητα.

Έτσι, αν και ποτέ δεν ανακοινώθηκε επισήμως, το πιθανότερο είναι ότι η παρτίδα εκείνη των φαρμάκων, αφού πέρασε η ημερομηνία λήξης τους, όδευσε προς την καταστροφή ζημιώνοντας το δημόσιο και τους ασθενείς.

Η σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 13 / 11/ 2020

Πηγή: Σύλλογος Ασθενών Μαμάκα

Πηγή: Σύλλογος Ασθενών Μαμάκα

Ακολουθούν εικόνες από την σχετική εγκύκλιο (του 2019, από την εποχή που ακόμη ήταν υπουργός ο κ. Ξανθός) που το Υπουργείο κοινοποιεί συνημμένη στο παραπάνω έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναπαράγοντας αφενός την απόφαση για 100% οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων και αφετέρου τα παράδοξα των δύο μόνο ιατρικών ειδικοτήτων που μπορούν να συνταγογραφήσουν και της μοναδικής θεραπευτικής ένδειξης του φαρμάκου, αλλά και το άγνωστο της συνταγογραφούμενης ποσότητάς του ανά ασθενή.

διαδικασια χορηγησης sativex

διαδικασια χορηγησης sativex 2

ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

O ΕΟΦ για τις εισαγωγές φαρμάκων κάνναβης

Η Νομοθεσία στην Ελλάδα

Οδηγίες Χρήσης Κανναβιδιόλης (CBD)

Αποτελεσματική Δοσολόγηση Ιατρικής Κάνναβης, Dr. Dustin Sulak (ελλ. υπότιτλοι)

Αρχική Δοσολογία Ιατρικής Κάνναβης, Dr. Allan Frankel

Προτάσεις Δοσολογίας

Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα και Δίαιτα (χωρίς κάνναβη)

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: