Έρευνες αντιμετώπισης του Γλαυκώματος με Κανναβιδιόλη

Έρευνες αντιμετώπισης του Γλαυκώματος με Κανναβιδιόλη 1

ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Γενικά η Κάνναβη δε θεραπεύει το Γλαύκωμα, αλλά μπορεί να συντηρήσει την κατάσταση κρατώντας την πίεση του ματιού χαμηλά. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια συμπτώματα του γλαυκώματος, όπως η ναυτία, ο έμετος ή οι πονοκέφαλοι, συμπτώματα τα οποία αποδεδειγμένα αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενη κάνναβη στις Η.Π.Α. και σε άλλες παθήσεις, για παράδειγμα στον καρκίνο.

Η έρευνα δεν έχει αλλάξει από τις δεκαετίες 1970 και 1980 και δείχνει ότι η Μαριχουάνα (στμ: καπνιστή κάνναβη) είναι αποτελεσματική στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Παρόλα αυτά, στις δραστικές δοσολογίες παρατηρούνται καρδιαγγειακά και νευρολογικά αποτελέσματα τα οποία θεωρητικά ίσως μειώσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης. (1)

Περιέργως, ενώ η θεραπεία του γλαυκώματος με κανναβινοειδή άρχισε στην Καλιφόρνια περίπου από το 1995 και μέχρι και σήμερα το Υπ. Υγείας των ΗΠΑ χορηγεί έτοιμα στριφτά τσιγάρα κάνναβης στους εγκεκριμένους ασθενείς δεν έχουμε κλινικές μελέτες πάνω στην υπογλώσσια χορήγηση, παρά μόνο μια που αφορά όμως μόνο 6 ασθενείς και έγινε το 2006.

ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Λάδι) της ΚΑΝΝΑΒΗΣ για το Γλαύκωμα

Η δοσολόγηση στους 6 ασθενείς γινόταν στις 08:00 με 5 mg Delta-9-THC, 20 mg CBD, 40 mg CBD, ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Συμπέρασμα:

-Δύο ώρες μετά την υπογλώσσια χορήγηση 5mg Δέλτα-9-Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) η ενδοφθάλμια πίεση ήταν αισθητά μικρότερη απ’ ό,τι σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (placebo) {23.5 Hg και 27.3 Hg αντίστοιχα}. Η ενδοφθάλμια πίεση επέστρεψε στο κανονικό της επίπεδο μετά από 4 ώρες.

 – Η χορήγηση 20mg Κανναβιδιόλης (CBD) δε μείωσε την ενδοφθάλμια πίεση καθόλου. Πάντως η υψηλότερη δοσολόγηση με 40 mg Κανναβιδιόλης (CBD) έδειξε μια αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά από 4 ώρες (από 23.2 σε 25.9 mm Hg)  (2)

Από αυτή τη μελέτη φαίνεται να προέρχεται και η πρόταση της Mayo Clinic στη χορήγηση για το γλαύκωμα:

“για να αντιμετωπίσουμε το γλαύκωμα (αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση) τοποθετούμε εφάπαξ μία δόση 5mg Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) κάτω από τη γλώσσα. Επίσης εφάπαξ μία μόνο δοσολόγηση 20-40 mg Κανναβιδιόλης (CBD) τοποθετήθηκε κάτω από τη γλώσσα. Παρόλαυτα δοσολόγηση άνω των 40mg Κανναβιδιόλης (CBD) φάνηκε να αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση”. (3)

ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Κολλύριο) της ΚΑΝΝΑΒΗΣ για το Γλαύκωμα

Η γενική εντύπωση είναι πως η καλύτερη χορήγηση είναι με ενδοφθάλμιες σταγόνες και το μόνο κανναβινοειδές προϊόν που υπάρχει λέγεται CANASOL, από το 1987, αλλά δεν εξάγεται εύκολα από τη χώρα παραγωγής του, που είναι η Τζαμάικα. Ο δημιουργός του Καθηγητής Φαρμακολογίας Manley West δυστυχώς απεβίωσε το 2012. Ο συνδημιουργός, και γνωστός οφθαλμολόγος, Δρ. Albert Lockhart συνεχίζει την προσπάθεια με την ανάπτυξη του Cantimol, που περιέχει Canasol και Timolol, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Άρθρα για το Canasol (στα αγγλικά)

Η Ιατρική Κάνναβη στη Τζαμάϊκα

Το Κολλύριο της Κάνναβης που κάνει Τρελές Πωλήσεις

Η Φαρμακολογία του CANASOL

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Μαριχουάνα) για το ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Η επόμενη λύση, μετά το κολύριο, είναι η καπνιστή μαριχουάνα, η οποία όμως απομακρύνεται σα λύση, καθώς ο ασθενής πρέπει να καπνίζει κάθε 4 ώρες για να κρατάει την πίεση του ματιού χαμηλά, οπότε θα είναι όλη τη μέρα μαστουρωμένος.

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα στα αγγλικά, το πρώτο έχει και ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό ολιγόλεπτο βίντεο, ενώ το δεύτερο μας μιλάει για τις δυνατότητες και της ουσίας Κανναβιγερόλης (CBG):

http://bigbudsmag.com/how-medical-marijuana-treats-glaucoma-a-brief-history/

http://www.ilovegrowingmarijuana.com/glaucoma/

Κάνναβη και Γλαύκωμα : PubMed άρθρα (στα αγγλικά)

Κάνναβη και Γλαύκωμα : άλλα Επιστημονικά Άρθρα (στα αγγλικά)

Κάνναβη και Γλαύκωμα : άλλα Επιστημονικά Άρθρα (ελληνικά)

 

Έρευνα / Επιμέλεια : Άγγελος Τζιμίδης


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. http://journals.lww.com/co-ophthalmology/Abstract/2016/03000/Cannabinoids_for_treatment_of_glaucoma.10.aspx (2016)

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988594

  3. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/marijuana/dosing/hrb-20059701
Μοιράστε τη γνώση

Top
error: