Ε.Ε. – η THC στο χωράφι στο 0,3 % από την 1η Ιανουαρίου 2023

THC ΣΤΟ 0.3%

Δελτίο τύπου της 2ας Δεκεμβρίου 2021

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική εγκρίθηκε και το μέγιστο επίπεδο THC στο χωράφι έχει αποκατασταθεί στο 0,3 %.

Ήταν τον Οκτώβριο του 2020 όταν ανακοινώσαμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποκατάστασης του εγκεκριμένου επιπέδου THC από 0,2 % σε 0,3 %.

Ένα χρόνο αργότερα, και μετά από μακρές συζητήσεις με στόχο την συμβιβασμούς μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η τελική πρόταση της  Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο, μετά την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου.

Η νέα ΚΓΠ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, δίνει τη δυνατότητα για τους γεωργούς να λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις για τις ποικιλίες κάνναβης που έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο της ΕΕ με μέγιστο επίπεδο THC το 0,3 %. Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται πιθανή διεύρυνση του αριθμού των ποικιλιών κάνναβης που σύμφωνα με τον κατάλογο της ΕΕ.

Ως υπενθύμιση, αυτό το επίπεδο ισχύει μόνο εάν οι γεωργοί θέλουν τις  άμεσες ενισχύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ευρώπη είναι δυνατή η φύτευση κάνναβης με επίπεδο THC άνω του 0,3 % στο χωράφι, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι τοπικοί κανονισμοί (π.χ. 0,6 % στην Ιταλία, 1 % στην Τσεχική Δημοκρατία).

“Αγωνίζομαι για αυτή τη στιγμή για πάνω από μια δεκαετία. Οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μου πάνε στην καταπληκτική ομάδα μας στις Βρυξέλλες, που το έκανε αυτό δυνατό”, λέει ο Daniel Kruse, πρωτοπόρος της βιομηχανίας κάνναβης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικής Κάνναβης (EIHA).

“Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τον τομέα της κάνναβης και μια άλλη ένα πιο πράσινο μέλλον για την Ευρώπη.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, το 0, 3 % εξακολουθεί να είναι χαμηλό όριο· για παράδειγμα, η Ελβετία, στην καρδιά της Ευρώπης, έχει μεγαλύτερο αριθμό και άλλες χώρες της ΕΕ εργάζονται ήδη με υψηλότερα όρια επίσης.

Επιστημονικές μελέτες και πολυετής εμπειρία αποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα όρια δεν ενέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η ΕΕ θέτει τα θεμέλια για έναν αναπτυσσόμενο, πράσινο και βιώσιμο  τομέα βιομηχανικής κάνναβης σε όλη την Ένωση και έχει την ευκαιρία να επιτύχει και πάλι ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.”

“Είμαι περήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί σήμερα. Δουλέψαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η κάνναβη είχε την αναγνώριση που της αξίζει στην Κοινή Γεωργική Πολιτική. Θα έλεγα ότι αυτό το μικρό βήμα αντικατοπτρίζει ότι οι νομοθέτες της ΕΕ πλησιάζουν στην πλήρη αναγνώριση και κατοχύρωση της ύπαρξης του τομέα της νόμιμης ευρωπαϊκής κάνναβης”, λέει η Λορέντζα Ρομάνσε, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EIHA.

“Ωστόσο, όπως έχω πει άλλες φορές, δεν έχουμε τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί, καθώς υπάρχουν άλλοι τομείς όπου η κάνναβη αξίζει να ρυθμιστεί καλύτερα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο.”

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης (EIHA) εκπροσωπεί τα κοινά συμφέροντα των καλλιεργητών κάνναβης, παραγωγοί και έμποροι που εργάζονται με ίνες κάνναβης, ρίγη, σπόρους, φύλλα και κανναβινοειδή. Κύριο καθήκον μας είναι να υπηρετούμε, να προστατεύουμε και να εκπροσωπούμε τον τομέα της κάνναβης στην ΕΕ και τη χάραξη διεθνούς πολιτικής. Το EIHA καλύπτει διαφορετικούς τομείς για την εφαρμογή της κάνναβης, δηλαδή τη χρήση της για την κατασκευή υλικά, υφάσματα, καλλυντικά, ζωοτροφές, τρόφιμα και συμπληρώματα.

Περισσότερα στο: www.eiha.org

Επαφή τύπου: Βικτόρια Τρογιάνο Φερνάντεζ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Υπεράσπισης [email protected] +32 471 87 06 59

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ

-Η Νομοθεσία στην Ευρώπη

-Η Νομοθεσία στην Ελλάδα

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: