Το Έλαιο Κάνναβης Βελτιώνει τα Συμπτώματα της Νόσου του Crohn: Μελέτη (50 ασθενείς)

Daniel Otis , CTVNews.ca Συγγραφέας, @dostis

Δημοσίευση Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 6:00 μ.μ. EDT
Τελευταία ενημέρωση, Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 10:46 AM EDT

Το Έλαιο Κάνναβης Βελτιώνει τα Συμπτώματα της Νόσου του Crohn: Μελέτη (50 ασθενείς) 1

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το έλαιο κάνναβης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

 

“Οι μελέτες έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn χρησιμοποιούν τακτικά κάνναβη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους”, δήλωσε σε γραπτή δήλωση ο Δρ Timna Naftali, ένας ισραηλινός γαστρεντερολόγος που διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. “Πάντα θεωρήθηκε ότι αυτή η βελτίωση σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει αυτό το θέμα”.

Η νόσος του Crohn είναι μια διαρκής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στην κοιλιά και χρόνια διάρροια.

Ο Δρ Ναφτάλι, η μελέτη του οποίου θεωρείται ως η πρώτη στο είδος της, διαπίστωσε ότι μια θεραπεία οκτώ εβδομάδων με έλαιο κάνναβης που περιείχε έναν λόγο τεσσάρων προς ένα (4:1) CBD προς THC προκάλεσε κλινική ύφεση σε ποσοστό έως και 65% των ατόμων με νόσο του Crohn. Η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη περιελάμβανε 50 άτομα με μέτρια σοβαρές μορφές της νόσου. Η ομάδα που έλαβε κάνναβη έδειξε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους.

Ενδιαφέρον όμως είναι ότι η κάνναβη βρέθηκε ότι δεν έχει καμία επίδραση στη φλεγμονή του εντέρου, κάτι που χαρακτηρίζει την ασθένεια.

“Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η κάνναβη μπορεί να παράγει μετρήσιμες βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου του Crohn, αλλά προς έκπληξή μας δεν είδαμε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στις ενδοσκοπικές βαθμολογίες ή στους φλεγμονώδεις δείκτες που μετρήσαμε στην ομάδα του ελαίου κάνναβης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου”, εξήγησε ο Ναφτάλι.

“Γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν βαθιά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση στα συμπτώματα μπορεί να μη σχετίζεται με αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”.

Προχωρώντας, ο Δρ Ναφτάλι και η ερευνητική του ομάδα σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κάνναβης για τη θεραπεία των IBD.

“Υπάρχουν πολύ βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος στη νόσο του Crohn και σε άλλες γαστρεντερικές παθήσεις”, δήλωσε ο Δρ Ναφτάλι.

“Προς το παρόν, ωστόσο, μπορούμε να εξετάσουμε τη φαρμακευτική κάνναβη μόνο ως εναλλακτική ή πρόσθετη παρέμβαση που παρέχει προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων για ορισμένα άτομα με νόσο του Crohn.”

ΠΗΓΗ

Επιμέλεια/Μετάφραση: Άγγελος Τζιμίδης


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η θεραπευτικη-κανναβη.com.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς ότιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο γιά ενημερωτικούς λόγους.

FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) DISCLOSURE These statements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat or cure any disease. Always check with your physician before starting a new dietary supplement program. * Cannabidiol (CBD) is a natural constituent of hemp oil.

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: