Καναδάς : Νομιμοποίηση Ψυχαγωγικής Κάνναβης και Οδηγός Μετοχικών Επενδύσεων

Καναδάς : Νομιμοποίηση Ψυχαγωγικής Κάνναβης και Οδηγός Μετοχικών Επενδύσεων 1

Ένας οδηγός για τις μετοχές της κάνναβης: Τι πρέπει να ξέρετε για να επενδύσετε σε εταιρείες κάνναβης

από τον Max A. Cherney, 17 Οκτωβρίου 2018 6:59 π.μ.

Το άγνωστο κυριαρχεί στη νέα βιομηχανία, αλλά αυτά τα έξι πράγματα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για κάθε εταιρεία κάνναβης.

Το ακόλουθο άρθρο αποτελεί μέρος ενός πακέτου ιστοριών που η MarketWatch δημοσιεύει για να σηματοδοτήσει την έναρξη της πλήρους νομιμοποίησης της κάνναβης για χρήση ενηλίκων στον Καναδά την Τετάρτη 17/10/18.

Οι μετοχές των επιχειρήσεων ινδικής κάνναβης έχουν αφηνιάσει ενόψει των πωλήσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλων ευκαιριών καθώς ο Καναδάς αυτή την Τετάρτη 17/10/18 γίνεται το πρώτο έθνος της G-7 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση στους ενήλικες.

Όπως κάθε καυτός και σχετικά νέος τομέας, η βιομηχανία κάνναβης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, με υψηλές πιθανότητες απάτης, όπως προειδοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , οπότε οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία. Αρχικά, υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες που αγγίζουν στην πραγματικότητα το φυτό της ινδικής κάνναβης – μια σημαντική διάκριση – και υπάρχουν μετρικές που είναι μοναδικές για τη βιομηχανία, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να κατανοήσουν την υποκείμενη επιχείρηση.

Υπάρχουν 6 μεγάλες δημόσιες εταιρείες κάνναβης που απαιτούν προσοχή: Aphria Inc. APHQF, -5,99 % APH, -6,08% , Aurora Cannabis Inc. ACBFF, -7,45 % ACB, -7,23% , Cronos Group Inc. CRON, -1,87% CRON , -1.84% , Canopy Growth Corp. CGC, -6.82% WEED, -6.85% , GW Pharmaceuticals PLC GWPH, + 2.96% και Tilray Inc. TLRY, -4.38% TLRY, -4.38% . Πέντε είναι καναδικές και εμπορεύονται στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια ή στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, ενώ η μία είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες παράγουν χιλιάδες κιλά κάνναβης κάθε τρίμηνο, γεγονός που είναι κρίσιμο, καθώς υπάρχουν δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές που δεν έχουν ακόμη φέρει προϊόντα στην αγορά. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να πεθάνουν και μερικοί αναμένονται να ευδοκιμήσουν.

Καθώς πλησιάζει η καναδική νομιμοποίηση, η MarketWatch παρουσιάζει κάθε μία από αυτές τις έξι εταιρείες, προσεγγίζοντας τα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω, για να δώσει στους επενδυτές μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιχειρήσεων τους:

Προφίλ της Aphria: Η Aphria τοποθετείται ως παραγωγός κάνναβης χαμηλού κόστους

Προφίλ της Aurora: Οι επενδύσεις κάνναβης της Aurora Cannabis μπορεί να είναι πιο πολύτιμες από την κάνναβή της

Προφίλ της Cronos: Γνωρίστε την Cronos, την Κέτσαπ Heinz της κάνναβης

Προφίλ της Canopy: Η Canopy Growth είναι ο γορίλλας των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της επιχείρησης της κάνναβης

Προφίλ της GW: Η GW Pharma είναι φαρμακοποιός που καλλιεργεί τα δικά της φυτά κάνναβης

Προφίλ της Tilray: Η Tilray με βάση το νησί του Βανκούβερ έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες

Συγκεντρώνουμε επίσης και άλλες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να αμφισβητήσουν αυτές τις εταιρείες, και μερικές που θα προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες που συνδέονται με την ινδική κάνναβη, χωρίς να ασχολούνται με την πώληση κανναβιννοειδών προϊόντων.

Όπως με κάθε επιχείρηση, οι τζίροι και τα καθαρά έσοδα αποτελούν κρίσιμα μέτρα επιτυχίας για τις εταιρείες της κάνναβης. Από τους μεγαλύτερους πέντε παραγωγούς στον Καναδά με κεφαλαιοποίηση της αγοράς (η GW Pharmaceuticals εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο), όλοι έχουν πραγματοποιήσει ιατρικές πωλήσεις, αλλά ορισμένοι δεν είναι ακόμη κερδοφόροι. Με την αναδυόμενη ψυχαγωγική κάνναβη, οι καναδικές εταιρείες βάζουν μεγάλα στοιχήματα ότι θα καταγράψουν τις εκτιμώμενες πωλήσεις του ενός δισεκατομμυρίου καναδικών δολαρίων – ή $ 771 εκατομμύρια – που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς κέρδος για πάντα.

Πέρα από τα κέρδη και τις πωλήσεις, υπάρχουν άλλα πέντε κριτήρια που οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν κατά την αξιολόγηση των εταιρειών του κλάδου.

Με τι επιχειρήσεις ασχολούνται;

Τελικά, ορισμένες εταιρείες κάνναβης θα ειδικευτούν πιθανότατα είτε στην ιατρική είτε στην ψυχαγωγική ινδική κάνναβη. Επί του παρόντος, για τους παραγωγούς κάνναβης, μεγάλους και μικρούς, στον Καναδά, είναι όλες ή επιχειρήσεις ιατρικής-κάνναβης – ή δεν πραγματοποιούν καθόλου πωλήσεις.

Υπάρχει ένα εξελιγμένο, υπάρχον σύστημα για την παραγωγή και τη διανομή ιατρικής κάνναβης σε όλη τη χώρα και για εξαγωγή. Αυτό που μένει να δει κανείς μετά τις 17 Οκτωβρίου 2018 είναι ποιες εταιρείες θα μπορέσουν να πετύχουν στην ψυχαγωγική αγορά. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος θα γίνει η Coca-Cola της κάνναβης, και κάποιοι μπορεί να παραμείνουν πιο επιτυχημένοι στην πώληση ιατρικής κάνναβης.

Όχι όλες οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να κερδίσουν χρήματα από την ινδική κάνναβη, στην πραγματικότητα, κοιτάζουν την αγορά αναψυχής και ορισμένοι, όπως η GW Pharmaceuticals, διαμορφώνονται ως κάτι που μοιάζει περισσότερο με μια εταιρεία φαρμάκων παρά με έναν παραγωγό ψυχαγωγικής κάνναβης.

Πόση κάνναβη καλλιεργούν και με ποιό κόστος;

Κάθε μεγάλος καναδός παραγωγός κατατάσσει στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του πόση κάνναβη έχει πραγματικά παραχθεί και πόση κάνναβη έχει πουλήσει. Αυτοί είναι κρίσιμοι αριθμοί, διότι αποδεικνύουν ότι η εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί και να πουλήσει το κάποτε παράνομο προϊόν.

Όπως στις περισσότερες επιχειρήσεις, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να είναι σε θέση να καθορίσουν το κόστος ενός προϊόντος σε σχέση με το πόσο πωλείται. Δεν υπάρχει κανένας τυποποιημένος τρόπος για να γίνει αυτό. Οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ικανοποιημένες από το σημερινό επίπεδο γνωστοποίησης που σχετίζεται με το κόστος ανά γραμμάριο, μεταξύ άλλων αναφορικών ζητημάτων. Σε ανακοίνωση που έστειλαν στις 10 Οκτωβρίου , οι καναδοί ελεγκτές χρηματιστηριακών αξιών δήλωσαν ότι η τρέχουσα μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί παραγωγοί κάνναβης για να υπολογίσουν το κόστος ανά γραμμάριο δεν ήταν σαφής και οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολλές επιχειρήσεις κάνναβης χρησιμοποιούν τη μέτρηση κόστους ανά γραμμάριο, αλλά αυτό δεν είναι ένας τέλειος αριθμός και δεν είναι πάντα σαφές ποιες εισροές περιλαμβάνονται. Ορισμένες εταιρείες δεν αποκαλύπτουν καθόλου τη μέτρηση, και τουλάχιστον ένας το κατατάσσει ως “λειτουργική ταμειακή ροή” (“cash cost”) ανά γραμμάριο. Εάν μια εταιρεία συμπεριλαμβάνει τιμές ανά γραμμάριο, οι επενδυτές θα πρέπει να συγκρίνουν τις μεταβολές από το τρίμηνο στο τρίμηνο, αλλά, δεδομένου ότι δεν είναι τυποποιημένος αριθμός, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε προσεκτικά όταν συγκρίνετε τις εταιρείες.

Για όλες τις εταιρείες κάνναβης, μία από τις σημαντικότερες εισροές είναι η ενέργεια, δεδομένου ότι η κάνναβη είναι ένα προϊόν έντασης ενέργειας που απαιτεί τόσο ηλιακό φως όσο ένας αμπελώνας. Το χαμηλό κόστος ανάπτυξης επίσης συσχετίζεται στενά με τα καθαρά κέρδη. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα της CIBC νωρίτερα αυτό το έτος, οι αναλυτές ανέλαβαν ένα περιθώριο ακαθάριστου περιθωρίου περίπου 60% και υποθέτοντας ότι οι παραγωγοί μπορούν να καταγράψουν περίπου 3,60 καναδικά δολάρια ανά γραμμάριο στα έσοδα από κυβερνητικούς αγοραστές.

Πόση κάνναβη μπορούν να αναπτύξουν οι εταιρείες;

Ενώ ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί κάνναβης είναι ήδη επικερδείς επιχειρήσεις, η εισαγωγή της ψυχαγωγικής κάνναβης αναμένεται να μεταφέρει τη ζήτηση από τη μαύρη αγορά στα χέρια νόμιμων επιχειρήσεων. Με την CIBC να προβλέπει πωλήσεις λιανικής πώλησης C $ 6 δισεκατομμυρίων έως το 2020, οι εταιρείες πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσουν πολύ περισσότερη κάνναβη από αυτά που παράγουν αυτήν την περίοδο, οπότε τίθεται το ερώτημα πόσο προγραμματίζουν να παράγουν στο μέλλον.

Οι περισσότεροι μεγάλοι παραγωγοί αποκαλύπτουν τα τετραγωνικά τους μέτρα ανά καλλιέργεια, καθώς και πόσο έχουν άδεια από την καναδική κυβέρνηση για παραγωγή. Οι επενδυτές πρέπει να δουν πόσο νέο δυναμικό δημιουργούν, έτσι ώστε να μπορούν να υπολογίσουν σε ποιο σημείο η εταιρεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο για να επεκταθεί.

Τι συμφωνίες προμήθειας έχουν;

Εδώ είναι τα χρήματα, τουλάχιστον για τώρα. Οι εταιρείες κάνναβης έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια μαριχουάνας, τόσο στον Καναδά όσο και στο εξωτερικό.

Οι παραγωγοί πιστοποιημένης κάνναβης ρυθμίζονται από την Health Canada, το ομοσπονδιακό υπουργείο που χορηγεί την πιστοποίηση για την ανάπτυξη κάνναβης. Η καναδική νομοθεσία έχει αφήσει τις επαρχίες να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί η κάνναβη, παρόλα αυτά, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειρίζεται τις πωλήσεις αλκοόλ.

Ενώ κάθε επαρχία έχει θεσπίσει τους κανόνες για τις πωλήσεις κάνναβης ελαφρώς διαφορετικά, οι συμφωνίες που έχουν επιτύχει οι διάφορες επαρχιακές οντότητες με τους παραγωγούς κάνναβης είναι κρίσιμες. Η παροχή πληροφοριών από τις επαρχίες είναι χρήσιμη αλλά ελλιπής. Έχουν ανακοινώσει συμφωνίες προμήθειας αλλά λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις πραγματικές αγορές. Ορισμένες επαρχίες και εταιρείες έχουν αποδεσμεύσει τη μέγιστη ποσότητα κάνναβης βάσει της συμφωνίας που θα αγοράσει η επαρχία, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτευχθεί ο αριθμός. Όλες οι επαρχίες απαριθμούν τους προμηθευτές στις ιστοσελίδες τους, αν και για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις κινητών χρηματηστηριακών αξιών με την SEDAR, η καναδική έκδοση του ρυθμιστικού συστήματος ελέγχου EDGAR, είναι η καλύτερη επιλογή.

Αυτό που ούτε οι εταιρείες ούτε η κυβέρνηση γνωρίζουν αυτή τη στιγμή είναι αυτό που πραγματικά θα αγοράσουν οι κάτοικοι του Καναδά, ποιά προϊόντα θα είναι επιτυχημένα ή ποια σήματα θα προσελκύσουν τους καταναλωτές. Ενώ κάθε παραγωγός θα κερδίσει χρήματα από τον πρώτο γύρο πωλήσεων σε διάφορες επαρχιακές αρχές, μακροπρόθεσμα κανείς δεν ξέρει ποιος θα πετύχει.

Πέρα από τις εγχώριες πωλήσεις στον Καναδά, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ευκαιριών για εξαγωγή κάνναβης ή η δημιουργία καταστήματος εντός χωρών που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική ινδική κάνναβη. Οι περισσότερες μεγάλες καναδικές εταιρείες έχουν μερικά υπερπόντια συμφέροντα, είτε πρόκειται για συμφωνίες προμήθειας είτε για εγκαταστάσεις καλλιέργειας, ειδικά σε μεγάλες, εξελιγμένες ιατρικές αγορές όπως η Γερμανία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για διανομή.

Ποια πνευματική ιδιοκτησία κατέχουν;

Το ιατρικό σύστημα μαριχουάνας του Καναδά έχει υπάρξει εδώ και χρόνια, αλλά η ψυχαγωγική χρήση από ενήλικες ώθησε σε μια κούρσα εξοπλισμών για την ανάπτυξη και την κατοχύρωση νέων τρόπων καλλιέργειας, εξευγενισμού και επεξεργασίας του φυτού. Ορισμένες εταιρείες αποκαλύπτουν τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους, ενώ μερικοί δεν το κάνουν, αλλά οι εταιρείες με πνευματική ιδιοκτησία, που και άλλες εταιρείες θα επιθυμούσαν να έχουν, θα πρέπει να δουν μια ώθηση στις πωλήσεις τους.

Το κλειδί, όπως και σε άλλους τομείς, είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητούν εταιρείες που αναπτύσσουν μια τεχνολογία που είναι η καλύτερη στον τομέα αυτόν ή θεμελιώδης για το μέλλον του τομέα της κάνναβης, την οποία θα πρέπει να πληρώσουν οι ανταγωνιστές για να χρησιμοποιήσουν.

ΠΗΓΗ

Μετάφραση/Επιμέλεια: Άγγελος Τζιμίδης

(στε: η πρώτη συνεδρίαση άνοιξε με πτώση των μετοχών της κάνναβης, καθώς μέχρι στιγμής (που είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα) οι επενδυτές δεν έδειξαν να εκτιμούν τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στον Καναδά : https://www.marketwatch.com/story/marijuana-stocks-sink-as-full-legalization-in-canada-fails-to-inspire-investors-2018-10-17?siteid=bnbh )


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι χρηματιστηριακές πράξεις ενέχουν κίνδυνο απώλειας μέρους ή όλου του κεφαλαίου σας και δεν προτείνουμε να πράξετε κάτι τέτοιο.

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: