Η Θολή Πορεία της Κανναβιδιόλης (CBD)

Η Θολή Πορεία της Κανναβιδιόλης (CBD) 1

ΘΟΛΑ ΟΡΙΑ:

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗΣ (CBD)

30 Απριλίου 2019

Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα κανναβιδιόλης (κοινώς γνωστά ως CBD) έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθούμενα από ισχυρισμούς σχετικά με τα ιατρικά τους οφέλη.

Ενώ η Κανναβιδιόλη (CBD) αναφέρεται ως μια πιθανή θεραπεία για ένα φάσμα διαφορετικών συνθηκών, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την ένωση αυτή ως πρόσθετο σε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων ταχείας μετακίνησης καταναλωτικών αγαθών (FMCG) – θολώνουν τη γραμμή μεταξύ ιατρικής, ευεξίας και ψυχαγωγίας .

Η Κανναβιδιόλη (CBD), στη φαρμακευτική της μορφή, έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση. Το Epidiolex, για παράδειγμα, συνταγογραφείται ως θεραπεία για τη σοβαρή επιληψία (σύνδρομο Dravet και Lennox-Gastaut) και υπάρχει υποσχόμενη έρευνα για τη χρήση του ως αντιψυχωσικού φαρμάκου για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Η Κανναβιδιόλη (CBD) είναι επίσης αντιφλεγμονώδης και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι προσφέρει μια ενδεχόμενη αγωγή σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, το άγχος, ο πόνος, ο εθισμός και οι αυτοάνοσες παθήσεις, παρόλο που η έρευνα δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμπέρασμα.

Εκτός από την αυστηρά ιατρική χρήση, τα έλαια Κανναβιδιόλης (CBD) πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συμπλήρωμα διατροφής, σε γνωστές αλυσίδες όπως η Holland & Barrett and Boots. Η Κανναβιδιόλη (CBD) βρίσκεται επίσης σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα και ποτά που εγχύονται με CBD και πωλούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως το Planet Organic και το Sainsbury’s. Εν μέσω τόσης δημοσιότητας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, η βιομηχανία Κανναβιδιόλης (CBD) ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη, και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Κανναβιδιόλη (CBD) Holland & Barrett

Ένα στιγμιότυπο οθόνης από μερικά από τα προϊόντα της Κανναβιδιόλης (CBD) που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Holland & Barrett.

Ωστόσο, πολλά Μη Συνταγογραφούμενα (Over-the-counter) προϊόντα Κανναβιδιόλης (CBD) διατίθενται στο εμπόριο και προωθούνται ως προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς λεπτομερή ρύθμιση και τυποποίηση. Το 2016, ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα και τα Προϊόντα Υγείας (MHRA) δήλωσε ότι τα προϊόντα Κανναβιδιόλης (CBD), εάν διαφημίζονται για ιατρικούς σκοπούς, πρέπει να διαθέτουν άδεια. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί άδειες και τα προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται εφόσον δεν υπάρχουν ισχυρισμοί σχετικά με τα ιατρικά τους πλεονεκτήματα, αφήνοντας την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ως επί το πλείστον γκρίζα και μη ρυθμισμένη.

Ο Δρ Ethan Russo είναι Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Διεθνές Ινστιτούτο Κάνναβης και Κανναβινοειδών (ICCI) . Ερωτηθείς για τη μέλλον της αγοράς, δήλωσε: “Πιστεύω ότι η Κανναβιδιόλη (CBD), παρά την κατακόρυφή της άνοδο στην προσοχή του κοινού, διατηρεί την ευρεία ασφάλεια και εφαρμοσιμότητα ώστε να παραμείνει ουσιαστικό συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα και χειροποίητα παρασκευάσματα μακροπρόθεσμα”.

Ωστόσο, η ανάγκη τυποποίησης και ρύθμισης στον κλάδο είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο Δρ Russo συνέχισε: “Τα πρότυπα είναι απαραίτητα για την Κανναβιδιόλη (CBD) σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να πάρει. Ενώ ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα, το Epidiolex, είναι ήδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν αυξανόμενη ζήτηση για τα οφέλη του σε διάφορες άλλες μορφές”.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εισήγαγε νέους κανόνες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της αγοράς Κανναβιδιόλης (CBD). Οι κανονισμοί της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα ((ΕΕ) 2015/2283) ορίζουν ότι κάθε τρόφιμο που θεωρείται «νέο» απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού να μπορέσει να πωληθεί ως τρόφιμο στην ΕΕ. Ένα τρόφιμο θεωρείται «νέο» εάν δεν καταναλώθηκε στην ΕΕ σε σημαντικό βαθμό πριν από τον Μάιο του 1997.

Η Θολή Πορεία της Κανναβιδιόλης (CBD) 2

(iStock / PaulGrecaud)

Οι πρόσφατες ενημερώσεις του καταλόγου Novel Foods σημαίνουν ότι η Κανναβιδιόλη (CBD) και άλλα κανναβινοειδή θεωρούνται τώρα «νέα». Ένα νέο τρόφιμο θα εγκριθεί μόνο εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι το προϊόν είναι ασφαλές, δεν παραπλανά τον καταναλωτή και δεν είναι διατροφικά προβληματικό.

Μια αίτηση για νέo τρόφιμo για την Κανναβιδιόλη (CBD) βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA), για να επιτρέψει τη χρήση απομονωμένης Κανναβιδιόλης (CBD) σε συμπληρώματα διατροφής για ενήλικες με ημερήσια δόση μέχρι 130mg. Εάν η αίτηση είναι επιτυχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταρτίσει εκτελεστική πράξη με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση του προϊόντος εντός επτά μηνών.

Ενώ η καθοδήγηση της ESFA είναι μη δεσμευτική και επαφίεται στα κράτη μέλη για επιβολή, η Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKFSA) δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα επιδιώξει την απομάκρυνση των τροφίμων Κανναβιδιόλης (CBD) από τα ράφια και ότι επιδιώκει να επιτύχει τη συμμόρφωση σε έναν “αναλογικό” τρόπο. Αυτό θέτει πολλά από τα προϊόντα Κανναβιδιόλης (CBD) που πωλούνται σε μια γκρίζα περιοχή. Ενώ υπήρξε κάποια επιβολή της καθοδήγησης στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να αποθηκεύουν προϊόντα διατροφής Κανναβιδιόλης (CBD) και νέες μάρκες αναδύονται καθημερινά.

Ο Διευθυντής Κυβερνητικών Υποθέσεων της ICCI, Thomas Sadilek, εξήγησε: “Ο αναμενόμενος αντίκτυπος και ο σκοπός της νέας ρύθμισης των τροφίμων είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων που είναι ή θα βρίσκονται στην αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό πρέπει τώρα να υποβληθούν σε διαδικασία καταχώρισης, όπου το κύριο μέρος επικεντρώνεται στην ασφάλεια των προϊόντων. Είναι σαφές ότι προϊόντα χωρίς καταχώριση του προϊόντος τους θα αποσυρθούν αργά ή γρήγορα από την αγορά.”

Steph Sherer

Η Διευθυντής Καινοτομιών της ICCI, Steph Sherer, θα μιλήσει στο Cannabis Europa London.

Ο Διευθυντής Καινοτομιών του ICCI, Steph Sherer, θα μιλήσει στο Cannabis Europa London, το οποίο θα διερευνήσει πώς η τυποποίηση διαδικασιών και πρακτικών και η εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της ανάπτυξης ενός πλαισίου βιώσιμης ιατρικής κάνναβης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κ. Sherer είναι επίσης ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής των “Αμερικανών για την Ασφαλή Πρόσβαση” (Americans for Safe Access) και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού Ασθενών Ιατρικής Κάνναβης (IMCPC). Έχει γίνει ο πρωταρχικός διεθνής ηγέτης και εμπειρογνώμονας στον τομέα της υποστήριξης των ασθενών που ασχολούνται με την κάνναβη και, παράλληλα με την American Herbal Products Association (AHPA), έχει δημιουργήσει τα πρώτα βιομηχανικά πρότυπα στους τομείς της διανομής, της καλλιέργειας, της ανάλυσης, της παρασκευής, της συσκευασίας και της επισήμανσης.

Εισητήρια για το Cannabis Europa εδώ.

ΠΗΓΗ

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: