Κατατέθηκε προσωρινή εντολή κλεισίματος στο αγρόκτημα της Tikun-Olam

Ιερουσαλήμ, 02/11/18

Η εταιρεία κάνναβης του Ισραήλ είναι σε δύσκολη θέση: εκδόθηκε προσωρινή εντολή κλεισίματος στην εγκατάσταση παραγωγής της Tikun-Olam, εξαιτίας μιάς κατάστασης που χαρακτηρίζεται ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία – μετά από μια αιφνιδιαστική επιθεώρηση που εντόπισε ενδείξεις μόλυνσης.

Οι 15.000 ασθενείς της εταιρείας ανησυχούν για την έλλειψη προμηθειών.

Η εταιρεία πιστεύει ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στη δραστηριότητα: «Δεν θα διαθέσουμε στην αγορά ένα προϊόν που δεν είναι ποιοτικό».

Κατατέθηκε προσωρινή εντολή κλεισίματος στο αγρόκτημα της Tikun-Olam 1

Εργαζόμενος στην Tikun-Olam (Photo: Abir Sultan, Flash 90)

Ένας σεισμός στην ιατρική βιομηχανία κάνναβης: Η μεγαλύτερη και παλαιότερη εταιρεία κάνναβης στο Ισραήλ, Tikun-Olam, αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση μετά από μια εντολή κλεισίματος που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο βόρειο Ισραήλ.

Η εντολή, η οποία εκδόθηκε έπειτα από ό,τι ορίζεται ως “κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”, δόθηκε μετά από τα πορίσματα μιας αιφνιδιαστικής επιθεώρησης που διενήργησε ο διευθυντής της μονάδας ιατρικής κάνναβης του Υπουργείου Υγείας, Yuval Landschaft, στην οποία βρέθηκαν προϊόντα κάνναβης, τα οποία παρήχθησαν κατά παράβαση των διαδικασιών.

Κατατέθηκε προσωρινή εντολή κλεισίματος στο αγρόκτημα της Tikun-Olam 2

Yuval Landschaft

Η εντολή κλεισίματος σημαίνει ότι τουλάχιστον κατά την προσεχή εβδομάδα και ίσως και τους επόμενους μήνες, η Tikun-Olam δε θα μπορέσει να προμηθεύσει ιατρική κάνναβη στους 15.000 ασθενείς της.

Εν τω μεταξύ, δε βρέθηκε άλλη λύση για τους ασθενείς που θα παραμείνουν χωρίς προμήθειες – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπεία με έλαιο ιατρικής κάνναβης και των ογκολογικών ασθενών που διαθέτουν άδειες για σημαντικές ποσότητες ιατρικής κάνναβης.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε μετά τη δημοσίευση ότι ο λόγος για τη διαταγή ήταν

“η ανακάλυψη σοβαρών ελαττωμάτων στην εκμετάλλευση, η βρωμιά, η ακατάλληλη καλλιέργεια (σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε κλειστά θερμοκήπια), η εναπόθεση της κάνναβης στο έδαφος μετά το κλάδεμα, η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, η ξήρανση των ταξιανθιών σε μολυσμένο χώρο κάτω από δυσμενείς συνθήκες κάτι που δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών και συνεπώς το κλείσιμο επιβλήθηκε στην εκμετάλλευση και την απαγόρευση της διακίνησης οποιουδήποτε είδους κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης από αυτήν”.

Λάβετε υπόψη ότι η Tikun-Olam δεν ξεμπερδεύει μόνο με τα τρέχοντα αποτελέσματα των δοκιμών και με την εντολή κλεισίματος. Αυτή είναι μια περίπτωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας της ισραηλινής παραγωγής κάνναβης εάν το εργοστάσιο κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εταιρεία δεν βρει άλλο εργοστάσιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να προμηθεύσει μελλοντικά φρέσκα προϊόντα από το αγρόκτημα.

Η εταιρεία ακούγεται πιο αισιόδοξη και πιστεύει ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα διαπιστωθεί ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έχουν εντοπίσει επικίνδυνες ουσίες στο προϊόν και επομένως η εντολή κλεισίματος θα ανακληθεί.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας παραγωγής, θεραπεία με βήτα-ακτίνες θα αρχίσει από την Κυριακή για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ισχυρίζονται ότι ο λόγος για τα ευρήματα οφείλεται στο μεγάλο φορτίο που οφείλεται στη μετεγκατάσταση του αγροκτήματος της εταιρείας από τη Biriya στο βορρά σε ένα νέο αγρόκτημα στο Kfar Yehoshua.

Σε μια επιθεώρηση που πραγματοποίησε o Landschaft στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, βρέθηκαν οπτικά μουχλιασμένες ουσίες, που στάλθηκαν για εργαστηριακές δοκιμές. Στο τέλος της εξέτασης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, αποφασίστηκε ότι αυτός ήταν ένας «κίνδυνος δημόσιας υγείας» και επομένως η δραστηριότητα της εγκατάστασης σταματά αμέσως.

Κατατέθηκε προσωρινή εντολή κλεισίματος στο αγρόκτημα της Tikun-Olam 3

Ο Yuval Landschaft στο Cannatech 2018

Εάν οι εγκαταστάσεις διαπιστωθεί ότι έχουν μολυνθεί, η Tikun-Olam δε θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί καθόλου, τουλάχιστον έως το τέλος του επόμενου κύκλου ανάπτυξης φυτών – η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες ή περισσότερο.

Χθες, οι ασθενείς της εταιρείας δημοσίευσαν ένα βίντεο στο φόρουμ για την κάνναβη, στο Φέϊσμπουκ, όπου φαίνεται να περιμένουν την μηνιαία παραλαβή τους έξω από το κέντρο διανομής της εταιρείας στο Safed ( στη Biriya). Το βίντεο δείχνει ότι ο σταθμός διανομής είναι κλειστός και τους ασθενείς να περιμένουν.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία περιμένει την απόφαση του διευθυντή Landschaft, με την ελπίδα ότι θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα μετά τα αποτελέσματα του εργαστηριακού τεστ, τα οποία λένε ότι δεν θα βλάψουν τα εμπορεύματα.

“Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά ελαττώματα και η εταιρεία εργάζεται για την αποκατάστασή τους. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουμε στην τακτική δραστηριότητα διασφαλίζοντας παράλληλα καθαρή και ασφαλή παραγωγή”.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία προσπάθησε να διευκρινίσει ότι “λόγω της αύξησης των αδειών που χορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας σε ασθενείς, πρόσφατα υπήρξε μεγάλο φορτίο και καθυστέρηση στην παραγωγή και την προμήθεια που παρείχαμε στο κοινό. Υπό το πρίσμα αυτό, και προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις, η Tikun-Olam αποφάσισε να χωρίσει την ξήρανση του φύλλου κάνναβης, τόσο με ξήρανση σύμφωνα με το γνωστό πρότυπο προετοιμασίας, όσο και με εξωτερική ξήρανση, το οποίο ολοκληρώνεται με τη χρήση πελλετών στη μονάδα στο Nahal Sorek (με την οποία υπογράφηκε συμφωνία πριν από αρκετές εβδομάδες). Στείλαμε ένα μήνυμα προς τον διευθυντή του υπουργείου Υγείας χθες, υπό το πρίσμα των ευρημάτων του. Δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει κατάσταση στην οποία η Tikun-Olam θα διαθέτει στους πελάτες της ένα μη-ποιοτικό προϊόν που θα ικανοποιεί όλα τα πρότυπα.”

ΠΗΓΗ

Μετάφραση/Επιμέλεια: ‘Αγγελος Τζιμίδης

Δείτε σχετικά:

Σε εταιρεία από το Ισραήλ η πρώτη άδεια για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα (31/10/18)


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η θεραπευτικη-κανναβη.com.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς ότιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο γιά ενημερωτικούς λόγους.

FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) DISCLOSURE These statements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat or cure any disease. Always check with your physician before starting a new dietary supplement program. * Cannabidiol (CBD) is a natural constituent of hemp oil.

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: