Το Πουέρτο Ρίκο νομιμοποιεί τη μαριχουάνα μέσω εκτελεστικού διατάγματος.

Από τον Tyler Anthony, 7 Μαΐου 2015 @ 07:18π.μ..

Puerto_Rico_01-640x409Το Πουέρτο Ρίκο νομιμοποιεί τη μαριχουάνα

Ο Κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Padilla, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα αυτή την εβδομάδα νομιμοποιώντας την ιατρική κάνναβη.
Σύμφωνα με τη διάταξη, ο Κυβερνήτης Padilla δίνει στο Γραμματέα του Τμήματος Υγείας διορία τριών μηνών για να προετοιμάσει μια έκθεση και να διαμορφώσει ένα σχέδιο για να κάνει την κάνναβη διαθέσιμη για συγκεκριμένες ιατρικές χρήσεις. Το Associated Press ανέφερε ότι ο Κυβερνήτης Padilla δεν προτίθεται να επιτρέψει τη μαριχουάνα να καπνίζεται (που θα παραμείνει ένα έγκλημα), αλλά θα επέτρεψει τη χρήση παραγώγων κάνναβης με άλλα μέσα κατανάλωσης.
Το πιο ενδιαφέρον εδώ δεν είναι ότι το Πουέρτο Ρίκο νομιμοποίησε την ιατρική μαριχουάνα, αλλά το πώς το έκανε: μέσω εκτελεστικού διατάγματος. Και αν εμείς επικροτούμε τον Κυβερνήτη Padilla από τη μία πλευρά, από την άλλη πλευρά θα θέλαμε το ίδιο πράγμα να μπορούσε να επιτευχθεί με την ψήφο του λαού του Πουέρτο Ρίκο.
Τα εκτελεστικά διατάγματα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, πάρα πολλούς για να απαριθμηθούν εδώ. Σε πολιτειακό επίπεδο χρησιμοποιούνται πιο συχνά για να αναδιοργανωθούν τμήματα της εκτελεστικής εξουσίας. Για παράδειγμα, ο Κυβερνήτης της Γεωργίας Nathan Deal υπέγραψε πρόσφατα ένα εκτελεστικό διάταγμα για την κινητοποίηση των κρατικών φορέων της Πολιτείας που διοικεί για την υλοποίηση του προγράμματος της ιατρικής μαριχουάνας.. Τα εκτελεστικά διατάγματα σπάνια χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών, εκτός αν το κρατικό νομοθετικό σώμα δίνει συγκεκριμένα στον Κυβερνήτη της την εξουσία αυτή.
Αν και το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι το πρώτο έδαφος των ΗΠΑ που νομιμοποιήσε τη μαριχουάνα [το Γκουάμ το έκανε με πρωτοβουλία πολιτών(ballot initiative) τον περασμένο Νοέμβριο ], είναι το πρώτο που θα το κάνει με εκτελεστικό διάταγμα. Όλες οι άλλες πολιτείες και επικράτειες νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα είτε με ψηφοφορία λαϊκής πρωτοβουλίας (popular ballot initiative) ή με νομοθεσία. ( Σημείωση του μεταφραστή: τα ballots είναι μορφές άμεσης δημοκρατίας που ισχύουν σε ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α. Για λεπτομέρειες στα αγγλικά δείτε http://ballotpedia.org/Ballot_initiative.). Νομοθετικά το Πουέρτο Ρίκο προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να περάσει την ιατρική μαριχουάνα το 2015. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας από ένα εκτελεστικό διάταγμα πραγματικά είναι άνευ προηγουμένου.
Προτού αρχίσετε να ονειρευόσαστε Bacardi, παραλίες, και τσιγαριλίκια, ας επανεξετάσουμε εν συντομία τη σχέση μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο και των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της ιατρικής μαριχουάνας.
Το Πουέρτο Ρίκο τεχνικά δεν είναι Πολιτεία, είναι ένα αυτόνομο, αυτοδιοικούμενο χωρίς νομική προσωπικότητα έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως κυρίαρχο. Έχει το δικό του,σε τοπικό επίπεδο, εγκριθέν Σύνταγμα και νομοθετικά, ψηφίστηκε το καταστατικό του, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ασκεί παράλληλα τη διεθνή δικαιοδοσία της εντός των συνόρων του Πουέρτο Ρίκο. Για παράδειγμα, ο ομοσπονδιακός νόμος ισχύει και για την παραγωγή αλκοόλ και τη φορολογία εισοδήματος στο Πουέρτο Ρίκο. Εάν παραβιάσετε αυτούς τους νόμους, θα μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας ενώπιον ενός δικαστή (του άρθρου ΙΙΙ) στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Επαρχιακό Δικαστήριο στο Σαν Χουάν, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες ομοσπονδιακές δαπάνες που θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία και, ως επί το πλείστον, απολαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημα ουσιαστικά και διαδικαστικά δικαιωμάτα. Το Πουέρτο Ρίκο έχει το δικό του Εισαγγελέα των ΗΠΑ-την Rosa Emilia Rodríguez-Vélez-της οποίας η εισαγγελική διακριτικότητα και οι προτεραιότητες επιβολής υπαγορεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως και σε κάθε άλλη ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Με άλλα λόγια, μόνο και μόνο επειδή το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι τεχνικά ένα μέλος δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κάνναβης που εμπλέκονται στη βιομηχανία μαριχουάνας εκεί δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τον ομοσπονδιακό νόμο, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση κάνναβης σε όλες τις υπόλοιπες ΗΠΑ- ομοσπονδιακή φορολογία εισοδήματος , τραπεζικό απόρρητο , αστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων , νόμων περί κινητών αξιών , καθώς και τους νόμους του εμπορικού σήματος (σημειώστε ότι το Πουέρτο Ρίκο έχει το δικό της καθεστώς εμπορικών σημάτων και του συστήματος καταχώρησης), για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Υπάρχει κάποια επικάλυψη προς τα δικαιοδοτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν το Πουέρτο Ρίκο και οι ινδιάνικες φυλές (των οποίων γιά τις προσπάθειες νομιμοποίησης έχουμε μιλήσει και γραψει εκτενώς), και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το πρόγραμμα του Πουέρτο Ρίκο θα αναπτυχθεί αντιμετωπίζονας αυτά τα μοναδικά ζητήματα κυριαρχίας . Θα κρατήσουμε την προσοχή μας στην κατάσταση, και μείνετε συντονισμένοι για τις εξελίξεις που έρχονται.

Μετάφραση: Άγγελος Τζιμίδης

ΠΗΓΗ: http://www.cannalawblog.com/puerto-rico-legalizes-via-executive-order/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cannalawblog%2FaogT+%28Canna+Law+Blog%29

//

Μοιράστε τη γνώση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: