Τι περιλαμβάνουν οι νέες ΚΥΑ για τη βιομηχανική κάνναβη

 

Τι περιλαμβάνουν οι νέες ΚΥΑ για τη βιομηχανική κάνναβη 1

  • Σημαντικές ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις, το πολλαπλασιαστικό υλικό και την καλλιέργεια

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται μετά από διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης και έναρξης της καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις ποικιλίες που υπάγονται στον κοινοτικό κατάλογο, αλλά και εισαγωγής σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο, μόνο για χρήση από τους παραγωγούς και όχι για την εμπορία των σπόρων.

Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα γνωστοποίησης της ημερομηνίας φύτευσης ή σποράς όχι πριν, αλλά τρεις μέρες μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ επιτρέπεται η προβλάστηση των σπόρων με σκοπό τη μεταφύτευση φυταρίων και διαχωρισμού αρσενικών – θηλυκών φυτών πριν από τη φύτευση τους στο χωράφι.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας σε γλάστρες ή συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπιακών μονάδων.

  • Αυστηροποίηση κυρώσεων και υποχρεωτική η τήρηση παραστατικών

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, προβλέπεται η θέσπιση διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα αγροτεμάχια στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τους παραβάτες.

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση τήρησης παραστατικών, όλοι οι παραγωγοί υποχρεούνται να κρατούν όλα τα παραστατικά πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για μία τριετία μετά από την πώληση της ή για μία τριετία μετά από τη συγκομιδή της, σε περίπτωση που ο εκάστοτε παραγωγός προβαίνει ο ίδιος στη διαδικασία της μεταποίησης.

  • Ρυθμίσεις για τη χρήση νερού και το πολλαπλασιαστικό υλικό

Επιπλέον, από πλευράς ΥΠΑΑΤ, αναμένεται άμεσα η οριοθέτηση περιοχών με μεγάλο μέσο όρο ύψους βροχόπτωσης, για τις οποίες δεν θα ισχύει η υποχρέωση υποβολής άδειας χρήσης νερού κατά την αδειοδότηση της καλλιέργειας.

Σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, το υπουργείο, δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής αυτού και παραγωγής κλώνων βιομηχανικής κάνναβης.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, το ΥΠΑΑΤ προτίθεται να υποστηρίξει το προσωπικό αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Σημαντικές αλλαγές στη μεταποίηση

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της μεταποίησης και τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του κλάδου, το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναμένεται να ολοκληρώσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων τετραϋδροκανναβινόλης στα τρόφιμα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης.

Σε καλό στάδιο φαίνεται να είναι και η διαδικασία της υπουργικής απόφασης του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για τη μεταποίηση, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας στον τομέα.

ΠΗΓΗ

Οι δύο νέες ΚΥΑ

– «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20-12-2013, σ. 608), και των Κανονισμών (ΕΕ) αριθμ. 809/2014 (ΕΕ L 227 της 31-7-2014, σ. 69) και 639/2014 (ΕΕ L 181 της 20-6-2014, σ. 1) της Επιτροπής, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%, για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης». ΚΥΑ αριθμ. 982/88573(ΦΕΚ 1444 Β΄/24.04.2019)

– «Όροι και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης εκτός κοινοτικού καταλόγου του είδους Cannabis sativa L». ΚΥΑ αριθμ. 981/88525(ΦΕΚ 1445 Β΄/24.04.2019)

Και μια Τροπολογία

– Στο 0,6% το όριο της Τετραϋδροκανναβινόλης – THC στη συγκομιζόμενη κάνναβη (Τροπολογία στο Σ/Ν «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις.» – 23/04/19)

 

Επιμέλεια/Έρευνα : Άγγελος Τζιμίδης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Η Νομοθεσία στην Ελλάδα

 

Μοιράστε τη γνώση
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top
error: